Bager og Konditor

Dig der elsker at arbejde kreativt med bagværk og kager
Arbejdet som bager og konditor er for dig, der elsker at bage kager og brød – til dig der kredser om detaljerne, og ejer den rette tålmodighed til at skabe unikt bagværk. Smagsoplevelser som kunderne vil flokkes om. Vælg uddannelsen som bager og konditor og slip kreativiteten løs.

Arbejdet som bager eller konditor
Arbejdet indenfor bager- og konditorfaget er sjovt og kreativt, men også fysisk krævende. Arbejdstiderne er ofte forskudte – særligt når brødet skal være friskbagt og klar til salg fra morgenstunden. At fremstille godt bagværk og lækre kager er imidlertid både inspirerende og varieret arbejde, som både kan skaffe dig gode jobs herhjemme og i udlandet. Et job med masser af kreativ frihed indenfor faste tidsrammer.

Det lærer du på uddannelsen
På uddannelserne undervises du i et væld af teknikker og metoder på skolens lækre nye køkken. Køkkenchefen sikrer dig et lærerigt og kreativt grundforløb, hvor det gamle håndværk flettes sammen med nye, moderne metoder. Det giver dig en historisk forståelse, og hjælper dig med at forfine din kvalitetsbevidste indstilling til håndværket. Derudover lærer du selvfølgelig også at beregne udgifter og salg i forbindelse med forretnings- og køkkendrift, samt at leverer en upåklagelig service til kunder og samarbejdspartnere.

Studiemiljøet
Der er et helt særligt studiemiljø på fødevareuddannelserne. Et sammenhold ud over det sædvanlige. Mottoet hedder ”en for alle, alle for en”. For selvom branchen kan være konkurrencepræget, er studiemiljøet støttende og berigende. Det gode samarbejde og kammeratskab sættes højt, så eleverne altid føler sig hjemme på uddannelsen.

Der arrangeres løbende fredagscafeer, fælleskantine og andre hyggelige aktiviteter, som vedligeholder og videreudvikler det sunde studiemiljø fx den årlige gourmet-uge, hvor alle elever fra Fødevareuddannelserne planlægger og tilbereder lækre måltider til familie og venner. Et arrangement som skaber fælleskab og venskaber på tværs af uddannelserne.

Opbygning og indhold
Som på de fleste erhvervsuddannelser hos Viden Djurs, afhænger uddannelsens længde af grundforløbets udformning, samt af hvilket hovedforløb du vælger. Uddannelserne er bygget op, så du løbende veksler imellem undervisning på skolen og praktikforløb.

Du kan vælge én af tre uddannelser:

Bagværker
Uddannelsen til bagværker er en basisuddannelse. Du får varekendskab, og lærer at stå for køb, salg og beregninger, samt egenkontrol og hygiejne. Derudover lærer du også at bage de mest almindelige og traditionelle brødtyper, samt undervises i hvordan du assisterer ved arbejdet med rullede deje. Denne uddannelse tager tre år.

Bager
På bageruddannelsen undervises du i råvarer, dej-produktion og brødfremstilling, samt i kageproduktion og rullede deje. Derudover oplæres du i salg, beregninger og service. Uddannelsen til bager tager 4 år og 6 måneder

Konditor
Konditoruddannelsen omhandler produktion af desserter, is og marcipan. Derudover lærer du også at lave dekorationer og figurer til konditori og bagværk. Uddannelsen tager 4 år og 6 måneder.

Praktikken former din fremtid
For at kunne gennemføre en erhvervsuddannelse, er det afgørende at du indgår en samarbejdsaftale med én eller flere praktikvirksomheder. Det er her du har mulighed for at teste teorierne, og få trænet dine håndværksmæssige færdigheder.  Derfor bør du også vælge praktikpladsen med omhu. Start evt. med at kigge efter godkendte praktikpladser hos www.praktikpladsen.dk. Ønsker du hjælp og vejledning, kan du altid kontakte din uddannelses- og erhvervsvejleder.

Eksamen
På alle Viden Djurs’ fødevarer uddannelser har vi en særlig eksamensform. Eleverne skal forberede bagværk eller kager, som underviser og censor smager på. De observeres under forberedelsen, og skal gennem PowerPoint præsentere hvordan brødet/kagerne er tilberedte. En yderst populær og personlig eksamensform, som lader eleverne bruge de teknikker, de har lært i løbet af uddannelsen og praktikforløbene.

Fremtiden indenfor bager- og konditorbranchen
Med en bager- eller konditoruddannelse i bagagen har du gode fremtidsudsigter – både herhjemme og i udlandet. Du kan fx få ansættelse på brød- og kagefabrikker, bagere/bagerafdelinger eller konditorer. Der er såvel store butikskæder som private virksomheder, der efterspørger arbejdskraft indenfor området.

Derudover kan du også starte din egen virksomhed. I den sammenhæng er det imidlertid en fordel, hvis du har skabt dig et navn inden. Ligesom indenfor kokkefaget, kan bager- og konditor erhvervet være enormt konkurrencepræget og prestigefyldt. Vil du helt til tops, tager det tid – men med tålmodighed, kreativitet og flid kan man nå rigtig langt.

Praktisk om uddannelserne
Hos Viden Djurs udbyder vi kun grundforløbet på de tre bager- og konditoruddannelser. Hovedforløbet skal dermed gennemføres andetsteds alt efter speciale. Ønsker du mere information eller vejledning, er du velkommen til at kontakte Uddannelses- og Erhvervsvejleder Trine Haugaard på telefon 21 53 53 71 eller mail trha@videndjurs.dk.

Læs mere om uddannelse til Bager og konditor i vores flyer, som du kan finde her

Se også...

Find dine svar her på hjemmesiden eller spørg vores studievejledere der altid sidder klar til at vejlede dig i den rigtige retning.

Undervisningsplan

Læs mere om læringsaktiviteter, læringselementer, bedømmelseskriterier, eksamensreglement mv. for uddannelsen i Elevplanen som du finder lige her