Gastronom

Uddannelsen til dig der gerne vil arbejde kreativt med mad
Hos Viden Djurs tilbyder vi flere gastronomiske uddannelsesretninger målrettet dig, der gerne vil skabe og sammensætte mad på inspirerende, smagfulde måder.

Arbejdet som Gastronom
Det der kendetegner de fleste professionelle gastronomer, er deres kærlighed til kreativ madlavning. Det er oftest mennesker som inspireres af alt omkring sig, og som evner at omsætte den inspiration til vidunderlige retter. Det er dog vigtigt at du ved, inden du vælger at uddanne dig til gastronom, at arbejdstempoet er højt indenfor restaurationsbranchen. Du skal derfor være indstillet på travlhed og skæve arbejdstider. Er du imidlertid robust og målrettet, er gastronom uddannelserne hos Viden Djurs et oplagt valg for dig.

Studiemiljøet
Det er noget helt særligt, at være elev på én af Viden Djurs’ Fødevareuddannelser. Venskaber og sammenhold binder i den grad fundamentet sammen. Derudover arrangeres der løbende masser af hyggelige aktiviteter, som vedligeholder og videreudvikler stedets positive stemning. Den årlige gourmet-uge, er et eksempel på et arrangement, der i den grad fremmer fælleskabet. Her skal alle elever fra Fødevareuddannelserne tilberede forskellige typer måltider til familie og venner. Et anderledes arrangement, som begejstrer hvert år. Så selvom branchen er hård, er sammenholdet det hele værd – her formes venskaber for livet.

Uddannelsens opbygning samt indhold
Når du starter på én af Viden Djurs’ gastronom-uddannelser, sker det med opstart på et grundforløb. Her lærer du alt det grundlæggende om, hvordan du skal behandle og tilberede råvarerne korrekt – også i forhold til hygiejnen. Derudover trænes du i salg, service og økonomi, så du også kan administrere forretningsdelen af erhvervet. Slutteligt undervises du også i sundhed og ernæring, så du kan vejlede fremtidige kollegaer og kunder, og sammensætte menuer efter særlige, skræddersyede vilkår.

Du kan vælge imellem følgende uddannelser indenfor gastronomi:

Gastronom-assistent
Som gastronom-assistent lærer du at foretage alle de rutineprægede opgaver i et moderne restaurationskøkken. Du lærer at behandle og tilberede råvarerne korrekt, og sikre at hygiejne-reglerne overholdes. Gastronomassistent tager 1 år og 6 måneder, hvoraf de 30 uger er på skole

Smørrebrød og catering
Smørrebrød og catering uddannelsen er forholdsvist omfattende, da du som udlært skal kunne varetage mange forskelligartede arbejdsopgaver i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Du lærer derfor både at planlæge, handle og tilberede kolde, lune, varme retter og desserter. Du vil også skulle sørge for, at salgsstedet ser indbydende ud, samt at kunderne får en god og skræddersyet service. Alt det og meget mere undervises du i. Uddannelsen tager derfor 3 år med 44 uger på skole

Kok
Kokken er oftest køkkenets centrum. Som kokkeelev skal du derfor lære at sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Du skal kunne kontrollere råvarernes kvalitet, og vide hvordan alt renses og tilskæres korrekt. Derudover kommer hele anretningen, som kræver erfaring og finesse. Ligesom på de andre Fødevareuddannelser skifter du imellem praktik og tid på skolen, så du løbende får testet teorierne i virkeligheden. Kokkeuddannelsen tager 3 år og 9 måneder med 47 ugers skoleophold

Praktikforløbet
Når du starter på en erhvervsuddannelse, er det vigtigt at du hurtigt finder en virksomhed, som du kan lave en praktikaftale med. Det kan både være herhjemme eller i udlandet. Dine praktikforløb er afgørende for gennemførslen af uddannelsen, og former din erhvervsprofil fremadrettet. Det er primært dit ansvar at finde en praktikplads, men din uddannelses- og erhvervsvejleder rådgiver dig gerne. Start evt. med at lede efter godkendte praktikpladser hos www.praktikpladsen.dk.

Eksamen
Eksamen foregår på en noget anderledes måde, end det er tilfældet på andre uddannelser. Indenfor gastronomien skal du nemlig tilberede retter, som din underviser og censor bedømmer dig ud fra. Du observeres under forberedelsen, og skal derudover præsentere processen via PowerPoint. En unik og personlig eksamensform, som virkelig lader dig vise hvad uddannelsen og praktikken har lært dig.

Fremtiden som Gastronom
Som uddannet kok, gastronom-assistent eller smørebrød- og catering-medarbejder, har du masser af fremadrettede jobmuligheder – både i Danmark og i udlandet. Det er kreative håndværksuddannelser som åbner op for jobs indenfor hotel- og restaurationsbranchen. Der er også mulighed for ansættelse i forskellige store og små virksomheder i det private og det offentlige. Ønsker du at undgå de skæve arbejdstider, kan du også søge arbejde i kantiner eller andre spisesteder, som er åbne i dagstimerne. Du kan også videreuddanne dig eller åbne dit eget sted. Fremtiden kræver mod og foretagsomhed, uanset hvad du vælger, men med en gastronom-uddannelse er du på rette vej.

Alt det praktiske
Hos Viden Djurs optager vi elever på grundforløbene til Gastronomi to gange årligt – i starten af august og januar. Hovedforløbet foregår andetsteds fx. på Aarhus Tech.
Har du yderligere spørgsmål til uddannelsen, er du meget velkommen til at kontakte uddannelses- og erhvervsvejleder Trine Haugaard på telefon 21 53 53 71 eller mail trha@videndjurs.dk
Læs mere om uddannelse til Gastronom i vores flyers, som du kan finde her

Se også...

Find dine svar her på hjemmesiden eller spørg vores studievejledere der altid sidder klar til at vejlede dig i den rigtige retning.

Tilmeld dig nu

Søger du om optagelse på VID Erhvervsuddannelser, skal du gøre det på www.optagelse.dk. Har du spørgsmål til vores uddannelser er du altid velkommen til at kontakte vores Studievejledere.