Bagerne er kommet til Viden Djurs

Atter et hold elever fra ”køkkenholdet” på Viden Djurs er nu kommet langt i deres grundforløb. Fredag havde eleverne og holdets underviser, Gitte Plesner, inviteret til fælles spisning i skolens restaurant for elevernes nærmeste familie og venner.

Traditionen tro kunne gæsterne vælge mellem forskellige fortrinlige for- og hovedretter, men som noget nyt var der også fokus på brød og kager; skolen har fra august 2017 udvidet uddannelsestilbuddene, så der nu er kommet ”bager og konditor” til – det kunne såvel ses som smages til arrangementet.

”Jeg gør meget ud af, at alle vores uddannelser kommer i det rette element, når vi holder disse aftener, hvor eleverne viser, hvor langt de er kommet under forløbet”, fortæller Gitte Plesner. Tjenerne skal sørge for, at gæsterne føler sig velkomne og også, at der serveres de forskellige retter på det rette tidspunkt. ”Vores gastronomer og ernæringsassistenter arbejder ude i køkkenet – og de har travlt. Gæsterne får ikke lov til at vælge og spise på samme tid, så derfor er der også et pres på, at alt er varmt, veltilberedt og flot anrettet, når tjenerne kommer og ”råber” på maden.

Celina, der er elev på grundforløbet, forklarer, at de er vant til at skulle arbejde under et tidspres. ”Gitte fortæller os et tidspunkt, hvor vi skal være færdige og have anrettet vores arbejde – og dette skal overholdes. I aften har det været en udfordring, for vi skulle være klar med mange ting på mange forskellige tidspunkter. Hårdt – men det har også været sjovt og særdeles lærerigt. ” Rune og Jimmi supplerer og fortæller, at det er et godt hold, hvor samarbejdet fungerer på tværs af uddannelsesretninger og forudsætninger. ”Vi er gode til at lytte og tage hensyn til hinanden”, forklarer Jimmi. ”Jeg skal være gastronom, men er glad for, at jeg også lærer om ernæring og tjenernes arbejde. Det giver et større indblik i, hvordan der virkelig skal arbejdes på tværs – men med det fælles mål, at tilfredsstille gæsterne”.

I køkkenet er der nu kommet fokus på, at der skal bages. Bagerne på holdet er ikke bange for at prøve nyt – og et stort hit til arrangementet var desserten, der bestod af en lækker og særdeles velsmagende rødbedekage. Det var til stor overraskelse og undren – men Gitte gør opmærksom på, at netop det, at udfordre og give nogle nye smagsoplevelser, er noget, hun prioriterer højt. ”Ja, alle smagssanserne skal være i spil. Vi taler altid om, hvilke forskellige smage der er i retterne – og også, at eleverne lærer, at det kan være en overraskelse at bruge forskellige smage i den samme ret. Netop rødbedekagen er et godt eksempel på dette. ”

Efter den vellykkede spisning fik alle deltagerne lov til at komme i køkkenet og hilse på. Flere udtrykte stor begejstring for køkkenfaciliteterne; mange var positivt overraskede over, hvordan det har været muligt at skabe så fine forhold for de elever, der vælger at få grundforløbet i Grenaa. Eleverne er også tilfredse – men ærgrer sig over, at de ikke kan få hele deres uddannelse i Grenaa.

Til kaffen kom der endnu en overraskelse – bagerne havde lavet ekstra kager, som var virkelig velsmagende, men… desværre kunne de fleste ikke spise (dog smage) mere efter den yderst velsmagende 3-retters menu.

”Bagedysten” har også haft sit indtog på skolen! Bagerne viser, at de virkelig vil og kan deres kram. Louise, der har pyntet mange kager, ærgrer sig over, at hun ikke som ”professionel” må melde sig til bagedysten. ”Se de fine resultater, vi får. Alle de elementer dommerne vægter i bagedysten – det lærer vi også. Billederne af kagerne viser det helt tydeligt”.

Igen et flot arrangement, som eleverne glæder sig til og er stolte over. God stemning og stolte forældre/venner, der mætte og tilfredse kunne takke af efter en begivenhedsrig aften.