Talenter

Talenter – højt niveau på erhvervsuddannelserne

Viden Djurs har fokus på, at eleverne bliver så dygtige som muligt. Det viste sig markant til forældreaften på skolen, som traditionen tro holdes hvert år, når skolens ”køkkenelever” inviterer til festmenu for familie og venner.

Gitte Plesner, holdets underviser fortæller, at hun er opmærksom på, at flere elever vil udfordres. ”Peter, som er eux-elev, vil så gerne meget mere end bare at kunne det grundlæggende. I dag mødte han og Frederik ind mange timer før de øvrige på holdet, for netop at kunne koncentrere sig om de små og fine finesser”.

Frederik prøver og forsøger meget. ”Jeg tager ofte rundt på spisesteder og observerer og smager på retterne. Det er ikke billigt, men giver mig en stor oplevelse og erfaring, som jeg kan bruge fremadrettet”.

Peter supplerer med at fortælle, at de ofte tager rundt sammen – og efterfølgende evaluerer. ”Frederik og jeg går sammen langt med at blive dygtigere. Vi køber dyrt ind sammen for netop at kunne fornemme, hvordan de fine smagsoplevelser er. Det giver rigtig gode oplevelser”.

Til arrangementet på skolen fredag d. 6. juni blev det tydeliggjort, at eleverne også selv gerne vil nå fagligt langt. Gitte Plesner fortæller, at hun netop giver eleverne plads og rum til at eksperimentere – og også, at der kommer feedback på, hvordan det går. ”Det er så vigtigt, at eleverne ved, at de kan – men også, at de her på skolen erfarer, at det ikke altid går som forventet. Flere elever oplevede i forberedelserne til forældreaftenen, at det tog længere tid end forventet – det er en relevant læring, som de kan tage med sig videre frem. ”

Det var en udsøgt menu, der blev præsenteret for gæsterne. Christina forklarer, at de var to hold, der hver lavede deres trerettersmenu, som gæsterne frit kunne vælge mellem. Der blev også ekstra små delikatesser, som kunne nydes til kaffen.

Stor ros til alle elever, som gjorde det så godt. Det var et rigtigt hyggeligt og fint arrangement, som eleverne havde arrangeret – en rigtig god tradition.

På holdet er der i år flere elever, der har ønske om at lære meget og mere. ”Det er helt i ministeriets ånd”, kommenterer Trine Haugaard, der er studie- og erhvervsvejleder på Viden Djurs. Hun fortsætter med at fortælle, at der lige nu er særlig fokus på, at skolens elever bliver så dygtige som muligt. ”Vi gør derfor meget ud af, at eleverne på de forskellige forløb tilbydes at få mange fag på højere niveau end det obligatoriske. Vi oplever, at der nu er flere, der er interesserede i vores EUX-forløb, hvor de får en erhvervsuddannelse kombineret med en studentereksamen. ”

Vores EUX-elever bliver snart færdige på GF2, fortsætter Trine. De er virkelig udfordrede, idet de skal nå 6 fag på C-niveau på deres første år. Det er meget, når eleverne samtidig skal nå kompetencerne i deres fag. ”Ikke alle får deres videre uddannelse på Viden Djurs. Vi har en del forskellige grundforløb, hvor der er EUX-elever, men blot 2 bliver her. Det er vores to smede elever, som vi kan følge hele vejen, til de får deres svendebrev”, fortæller Trine.

Afdelingsleder for værkstederne, Claus Møller Jacobsen, gør opmærksom på, at det ikke blot er de boglige fag, eleverne skal højnes i. ”Fra regeringens side er der, som Trine fortæller, særlig fokus på, at eleverne bliver så dygtige som muligt. Lige nu arbejder vi med at informere om og tilrettelægge forløb, der netop henvender sig til de elever, der er gode til det praktiske værkstedsarbejde. På forløbene får de de fagrelaterede fag på højere niveauer. Vi spotter eleverne, inden de skal på hovedforløb – lærlingens mester skal også være med i beslutningerne ”, afslutter Claus.