Klejnsmed

Grundforløbet til Klejnsmed
Som Klejnsmed lærer du at arbejde med forskellige materialer, der indgår i en moderne produktion og fremstilling.

Smedeuddannelsen har mange nært beslægtede specialer. Uanset specialevalg vil du lære at svejse, bukke og klippe, bore, fræse og dreje samt skære gevind i forskellige metaller. Med svejsning og anden bearbejdning kommer du til at samle forskellige dele, og du monterer eller demonterer de færdige elementer. Du lærer at arbejde ud fra tekniske og økonomiske krav og efter de standarder og love, der gælder. I løbet af uddannelsen vil du kunne foretage beregninger af f.eks. dimensioner, styrke og materialeforbrug.

Brug af CNC-udstyr og CAD/CAM spiller en stadig større rolle i faget, og denne udvikling vil fortsætte. Derfor vil programmering og kvalitetskontrol få stigende betydning i din uddannelse og i jobbene.

Der er gode muligheder for at finde arbejde inden for faget. Alt efter dit speciale vil du fx komme til at arbejde i smedeværksteder, større virksomheder, fjernvarme- og kraftværker eller på boreplatforme.

Du kan tage den fulde uddannelse (grundforløb og hovedforløb) til Smed (bearbejdning) og klejnsmed på Viden Djurs i Grenaa.

Smed (bearbejdning): 2 år (trin 1)

  • arbejde med computerstyrede maskiner
  • lave tegninger og diagrammer
  • vedligeholdelse af maskinpark

Klejnsmed: 4 år (trin 1 og 2)

  • bearbejdelse af metalplader til f.eks. brandtrapper, stiger, låse, porte og pengeskabe, men også mere kunstneriske genstande som vejrhaner og kirkespir
  • fremstilling af enkelte metaldele ud fra tegninger og skitser
  • arbejder med computerstyrede maskiner

Hvornår kan jeg starte uddannelsen?
Vi optager hold to gange årligt – i starten af august og januar. I nogen tilfælde vil der være mulighed for løbende optag – kontakt uddannelses- og erhvervsvejlederen.

Sådan forløber din uddannelse 
Smedeuddannelsen består af grundforløb og et hovedforløb. Uddannelsestiden afhænger af længden på dit grundforløb, samt hvilket speciale du vælger, normalt op til 4 år, hvoraf 55 uger er på skole, bortset fra specialet svejser på 2 år og 6 måneder med 40 uger på skole, og trinnet smed (bearbejdning) på 2 år med 32 uger på skole.

Vil du vide mere?
Du er velkommen til at kontakte uddannelses- og erhvervsvejleder

Trine Haugaard
Telefon: 21 53 53 71
Email: trha@videndjurs.dk

Læs mere om uddannelsen i vores Faktaark lige her

Se også...

Find dine svar her på hjemmesiden eller spørg vores studievejledere der altid sidder klar til at vejlede dig i den rigtige retning.

Undervisningplan

Læs mere om læringsaktiviteter, læringselementer, bedømmelseskriterier, eksamensreglement mv. for uddannelsen i Elevplanen som du finder lige her